Et stramt eller kort tungebånd er en forholdsvis almindelig udfordring blandt nyfødte og spædbørn, og det kan få betydning for både ammeteknik og barnets evne til at tage tilstrækkeligt med mælk. Denne artikel gennemgår, hvordan et stramt tungebånd kan påvirke amningen, hvilke tegn du kan være opmærksom på, og hvilke muligheder der findes, hvis du mistænker, at det spiller en rolle for dit barns evne til at amme effektivt.
Hvad er tungebåndet?
Tungebåndet er den lille streng, der forbinder tungen med bunden af munden. Du kan se tungebåndet, hvis du åbner munden og løfter tungen op mod ganen. Hos nogle babyer er tungebåndet kort eller stramt, hvilket kan begrænse tungens bevægelighed. Hvis tungebåndet ikke tillader tungen at bevæge sig højt nok op mod ganen under amningen, kan det hæmme barnets mulighed for at få ordentligt fat om brystet.
Hvordan kan et stramt tungebånd påvirke amningen?
For at kunne amme effektivt skal barnet kunne bevæge tungen korrekt og skabe et stærkt vacuum om brystvorten. Hvis tungebåndet er stramt, kan det gøre det svært for barnet at åbne munden bredt og placere tungen på en måde, der giver et ordentligt greb om brystet. Dette kan føre til, at barnet:
- Klemmer om brystvorten med gummerne og spiser med en “lille mund” i stedet for en åben mund
- Har svært ved at skabe og holde vacuum, hvilket kan føre til, at barnet slipper brystet ofte
- Har svært ved at få nok mælk eller nå den fede mælk, der kommer sidst i amningen
- Taber vacuum og laver klikkelyde under amningen
- Sluger mere luft, hvilket kan give maveproblemer og ubehag for barnet
Tegn på, at tungebåndet kan være stramt
Nogle af de udfordringer, som et stramt tungebånd kan medføre, omfatter:
- Smerter ved amning, ofte tidligt i ammeforløbet
- Sår på brystvorterne, eventuelt allerede ved den første amning
- Babyen “bider” eller klemmer om brystvorten
- Manglende evne til at få fat om brystet
- Klikkelyde under amning
- Baby der kløjes i mælken
- Svagt vacuum og svært ved at holde på en sut eller spise fra flaske
Tilmeld dig vores gratis minikursus om Ammeudfordringer her.
Vurdering af tungebåndets betydning
Det kræver en fagperson at vurdere, om tungebåndet er stramt og problematisk for amningen. En professionel vurdering indebærer en grundig undersøgelse af barnets mund, ammeteknikken og barnets evne til at skabe og opretholde vacuum. Mange af de samme problemer, som et stramt tungebånd kan medføre, kan også opstå, hvis babyen blot har forkert fat om brystet. Med andre ord kan et stramt tungebånd skabe problemer med ammeteknikken, men problemer med ammeteknikken kan også ligne et stramt tungebånd uden at være det.
Første skridt: Fokuser på en god teknik
Det første skridt, hvis du mistænker, at din baby har et stramt tungebånd, er at få hjælp til at forbedre teknikken ved brystet. Prøv at arbejde med de teknikker, der hjælper din baby til at få godt fat om brystet. Hvis en forbedret teknik løser udfordringerne, er der måske ikke behov for yderligere indgreb. Skulle problemerne opstå igen senere, kan I altid genoverveje situationen.
Læs mere om ammeteknikken her.
Stramt tungebånd kan give senere udfordringer
Et stramt tungebånd kan være til stede uden at skabe vanskeligheder i starten, når barnets sutterefleks og vacuum er kraftigst. For nogle babyer kan problemerne dog opstå efter 4-6 uger, når barnets vacuum og evne til at holde fast kan blive udfordret. Det skyldes både, at det nyfødte barn har et kraftigt sug, og at mundhulen bliver større med tiden, hvilket kræver, at tungen kan løfte sig højere op mod ganen.
Støtte under amning
Hvis dit barn har svært ved at holde vacuum eller klikker meget under amningen, kan det i nogle tilfælde hjælpe at støtte din baby med en finger under hagen. På den måde kan du hjælpe barnet med at “holde tungen på plads”, så den ikke slipper grebet om brystet, når underkæben bevæges under amningen. Denne støtte kan gøre det lettere for barnet at skabe og holde vacuum.
På vores SMART Ammehjælp forløb lærer du alle teknikkerne til at hjælpe din baby korrekt til brystet, til hvordan du opstarter og vedligeholder et godt ammeforløb, og du har ubegrænset sparring med vores ammevejleder.
Læs mere om SMART Ammehjælp og tilmeld dig her.
Klipning af tungebåndet
Hvis tungebåndet viser sig at være så stramt, at en forbedret teknik ikke er mulig, kan næste skridt være at få tungebåndet klippet. Dette foretages hos en øre-næse-halslæge og kræver ingen henvisning. Klippet tager kun få minutter og dækkes af den offentlige sygesikring, hvilket betyder, at det er gratis for dig. For små babyer er det et relativt lille indgreb, og mange børn falder hurtigt til ro og kan ammes umiddelbart efter.
Aftercare efter klipning
Aftercare er en metode, hvor man masserer området under tungen efter klipningen for at holde såret åbent og undgå, at tungebåndet vokser sammen igen. Formålet med aftercare er at sikre, at tungen bevarer sin nye bevægelighed. Metoden indebærer at massere såret under tungen flere gange dagligt i ugerne efter klipningen. Men der er delte meninger om, hvorvidt aftercare er hensigtsmæssigt og nødvendigt.
Fordelen ved aftercare er, at der er mindre risiko for, at tungebåndet heler sammen og bliver lige så stramt som før. Ulempen er, at aftercare kan være smertefuldt for barnet og give ubehag, hvilket for nogle forældre kan føles som et overgreb. I nogle tilfælde kan aftercare også medføre sensoriske forstyrrelser hos barnet i forhold til mundberøring.
I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne ikke aftercare, da der ikke findes evidens for effekten.
Afslutning
Stramt tungebånd er en udfordring, som kan påvirke amningen, men der er ofte flere faktorer på spil. Hvis du oplever problemer, kan det være en hjælp at få en professionel vurdering og støtte til ammeteknikken. Mange ammeproblemer kan afhjælpes med små justeringer og støtte. Hvis der alligevel er behov for et klip af tungebåndet, er det et hurtigt indgreb med potentiale til at lette barnets ammeoplevelse.