Brystbyld i forbindelse med amning

At amme sit barn er for mange mødre en dybt meningsfuld og nærværende oplevelse, men nogle gange opstår der udfordringer, der kan føles overvældende og smertefulde. En brystbyld er en af disse situationer, der ikke kun påvirker kroppen fysisk, men også kan sætte sig følelsesmæssigt, fordi brystet er en så central del af både amning og nærhed med barnet. Her får du viden og råd om brystbylder, så du kan føle dig støttet og tryg gennem behandlingen.

Hvad er en brystbyld, og hvordan opstår den?

En brystbyld er en opsamling af pus, der kan udvikle sig efter en brystbetændelse eller mælkeknuder, hvis infektionen får lov at tage til. Selvom brystbetændelse kan helbredes, først og fremmest ved effektiv amning, kølige omslag og lymfedrænage, og ved manglende affekt af dette med antibiotika, kan det i nogle tilfælde udvikle sig til en byld, hvis bakterierne får mulighed for at skabe en “lomme” af betændelse. Dette sker ofte i løbet af uger, men det varierer fra person til person. Af kvinder med brystbetændelse, oplever kun omkring 2-3 % at dette udvikler sig til en byld i brystet.

Læs vores artikel om brystbetændelse her. 

Læs vores artikel om Ammeudfordringer her. 

Symptomer på brystbyld – hvad skal du være opmærksom på?

Symptomer på brystbyld kan variere, og ikke alle oplever feber. Nogle mødre vil have høj feber, mens andre kan have en byld uden feber, men vil stadig opleve smerter og hævelse. Her er nogle tegn, du kan holde øje med:

  • En hævet, rød og meget øm del af brystet.
  • En hård klump i brystet, som føles anderledes end almindelige mælkeknuder.
  • Mælkeknuder eller brystbetændelse, der ikke aftager i løbet af dage med den rette behandling
  • Feber og kulderystelser, men som nævnt, feber er ikke altid til stede.

Hvis du oplever disse symptomer, så tøv ikke med at kontakte din læge.

 

 

Behandling og undersøgelse – hvad kan du forvente?

Når man søger hjælp for en brystbyld, er det vigtigt at få den rette vejledning og behandling. Lægen vil sandsynligvis tage en prøve fra bylden og scanne brystet for at vurdere størrelse og placering. Hvis bylden er lille, kan man måske nøjes med en dræning med en kanyle under lokalbedøvelse. Ved større bylder kan det være nødvendigt at indsætte et dræn, som vil være med til at sikre, at al infektion fjernes. Samtidig er det vigtigt, at der laves en podning, så du kan komme i korrekt behandling med antibiotika.

Kan jeg fortsætte med at amme, selvom jeg har en brystbyld?

Ja, i de fleste tilfælde kan man fortsætte med at amme, selvom man har en byld. Amning kan endda hjælpe med at tømme brystet effektivt for mælk og dermed reducere risikoen for nye tilstopninger. Dog kan det føles fysisk ubehageligt og mentalt krævende, særligt hvis der er indlagt et dræn. Det kan være en sårbar oplevelse, men mange mødre finder tryghed i at vide, at de stadig kan give deres barn næring.

Hvis man har en baby, der tømmer brystet effektivt med en god ammeteknik, så er det som udgangspunkt hverken nødvendigt eller tilrådeligt at pumpe ud ved siden af amning. Udpumpning kan nemlig medføre en for stor mælkeproduktion, der medfører en øget risiko for forværring eller fornyet tilfælde af brystbetændelse.

Læs om ammeteknikken her. 

Læs om tømning af brystet her. 

Hvordan påvirker det mælkeproduktionen?

Mælkeproduktionen kan midlertidigt være påvirket i det bryst, der har været inficeret, men mange kvinder oplever, at produktionen normaliseres efter heling. Det er dog muligt, at noget af brystvævet bliver beskadiget, hvilket kan påvirke mælkemængden på længere sigt i det berørte bryst. Kroppen er heldigvis fantastisk til at tilpasse sig, og det andet bryst vil ofte øge sin produktion, hvis det bliver nødvendigt. Hvis mælkeproduktionen falder på det berørte bryst, så kan det godt medføre en ændret adfærd hos barnet, der måske sutter i kortere tid ved brystet, virker mere sulten eller urolig og grædende under og efter amning. Her kan den simple løsning ofte være at tilbyde det andet bryst efterfølgende. Er det ikke nok, så kan det være aktuelt med supplering til amningen. Rådfør dig altid med relevant sundhedspersonale omkring dette.

Læs her om for lille mælkeproduktion.

Har en brystbyld konsekvenser på lang sigt?

For langt de fleste kvinder heler brystet fint efter en byld, men der kan være øget risiko for ardannelse i brystet, hvilket kan påvirke mælkeproduktionen i fremtidige ammeforløb. Ardannelsen kan man indimellem mærke med fingrene. Der er ingen entydig dokumentation, der peger på, at en brystbyld øger risikoen for brystkræft, men det er altid godt at være opmærksom på forandringer i brysterne og få dem undersøgt ved behov. Huden kan være både rød og hævet under forløbet, men vil normalisere sig igen efter helingen. Har man haft dræn kan der være et lille ar på huden, hvor drænet har ligget.

Ønsker du konkret hjælp og vejledning til din amning, så har vi skabt SMART Ammehjælp til dig. En dybdegående onlineforløb, hvor du lærer at anvende de mest optimale teknikker, ammestillinger, forståelse for mælkeproduktionen, håndtering og forebyggelse af udfordringer samt pumpekursus og ubegrænset support.

Læs mere om SMART Ammehjælp her. 

Share this post

Camilla
Kristiansen

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts