Ligesom vi kvinder er forskellige, er vores brystvorter det også – i både form og størrelse. Nogle kvinder har brystvorter, der stikker frem, mens andre har flade eller indadvendte brystvorter. Måske har du allerede undret dig over, om dette kan påvirke din kommende amning, og om din baby vil have svært ved at få ordentligt fat. Heldigvis er der mange måder, hvorpå du kan få en god start på amningen, uanset hvilken type brystvorter du har.

Læs også vores artikel om, hvordan brysterne forbereder sig på amningen.

Små og flade brystvorter: En helt almindelig variation

For mange gravide er der bekymringer forbundet med flade eller små brystvorter. Men det er vigtigt at vide, at både brystvorten og området omkring den, areola, gennemgår naturlige forandringer under graviditeten. Den hormonelle påvirkning gør både brystvorten og det mørke område større, og areolaen bliver også mørkere i farven, hvilket gør brystvorten mere tydelig for din baby. Samtidig bliver brystvorten også længere og vil som regel komme til at “strutte” mere.

Et nyfødt barn har aldrig ammet før og har derfor ingen forventninger til, hvordan en brystvorte “bør” se ud eller føles. For barnet er din brystvorte det første og eneste referencepunkt. Med en god ammeteknik og lidt hjælp kan selv flade eller små brystvorter danne grundlag for at helt ukompliceret ammeforløb og skal derfor heller ikke problematiseres på forhånd. Det handler ofte om at hjælpe brystvorten til at nå barnets gane, hvor sutterefleksen aktiveres, og mælkeflowet stimuleres. En enkel metode kan være at forme brystet, så barnet lettere kan få fat – en teknik, som alle mødre kan lære.

I vores SMART Ammeforløb får du lette teknikker til alle typer af brystvorter og samtidig mulighed for 1:1 sparring og support med vores ammevejleder.

Læs mere om SMART Amning her. 

Du kan også prøve at massere brystvorten let lige før amning. Dette kan hjælpe med at gøre den mere fremtrædende og fast, så din baby lettere får fat.

Indadvendte brystvorter: Hvad betyder det?

Mellem 2-3 % af kvinder har indadvendte brystvorter, og for de fleste er det kun på én brystvorte. Mange kvinder bliver nervøse, når de opdager dette, men der er forskel på indadvendte brystvorter. For nogle kan brystvorten nemt hjælpes frem, mens kun ca. 4 % har det, man kalder “ægte indadvendte” brystvorter, der ikke kan trækkes frem. Hvis du har ægte indadvendte brystvorter, kan det især være en god idé at få vejledning i ammeteknik allerede før fødslen, så du er forberedt og ved, hvilke muligheder du har.

Hvis brystvorten kan hjælpes frem, vil den typisk blive mindre indadvendt i løbet af ammeperioden og endnu mere fra ammeforløb til ammeforløb. Når din baby ammer, påvirker den brystvorten, så den trækker sig længere ud – ofte mere end fordobles længden i munden på barnet. Du kan hjælpe denne proces lidt på vej ved at presse brystvorten frem lige før, barnet lægges til, enten med fingrene eller ved hjælp af en brystpumpe. Der findes også brystvorteformere, som bæres i bh’en mellem amningerne, som kan gøre det lettere for nogle mødre.

Se vores gratis minikursus om den første amning efter fødslen – Golden Hour.

Hvis du oplever udfordringer eller er i tvivl, er det oplagt at søge støtte og vejledning fra en kompetent ammevejleder. Husk, at ingen bryster eller brystvorter er ens, og at der er hjælp at få, uanset hvilken type brystvorter du har. Din ammeoplevelse er unik, og der er masser af ressourcer og teknikker, som kan støtte dig og din baby på denne rejse.

Share this post

Camilla
Kristiansen

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts