For lille mælkeproduktion

Problemer med for lille mælkeproduktion og at baby tager for lidt på i vægt viser sig hos nogle nybagte mødre allerede helt i starten af ammeforløbet. For andre går det gradvist den forkerte vej med et større og større behov for supplering til amningen og en baby, der måske bliver tiltagende frustreret og utilfreds under og efter amningerne. Og hos andre igen sker der et fald i mælkeproduktionen efter flere måneders ukompliceret amning. 

 

En god start på ammeforløbet er i høj grad med til at forebygge senere vanskeligheder med for lidt mælk. Det er nemlig i de allerførste timer og dage efter fødslen, at forudsætningerne for en rigelig produktion af modermælk skabes ved de hyppige amninger. 

 

Mulige årsager til for lille mælkeproduktion

Der kan være mange forskellige årsager til en for lille mælkeproduktion, og derfor kan det også være nødvendigt for forskellige tiltag, hvis man skal ændre situationen til det bedre. Og nogle kan man måske ikke ændre. 

 

  • Underudviklet bryst med manglende kirtelvæv
  • Brystoperation
  • Stort blodtab efter fødslen
  • Forsinket første amning
  • Manglende stimulering af brysterne efter fødslen
  • Brug af ammebrik i ammeopstarten
  • Stramt tungebånd
  • Forkert sutteteknik 
  • Stresset mor

 

Kort og godt om mælkeproduktionen

I de første dage efter fødslen sker der en stor udvikling i brystkirtelvævet, hvor der skabes såkaldte prolaktinreceptorer som følge af hyppige amninger / pupmninger – altså hyppig stimulation af brysterne. Prolaktin er det hormon, der får mælken til at dannes i mælkekirtlerne, og prolaktinreceptorerne er afgørende for, at hormonet virker som det skal. Derfor er det også sådan, at hvis man slet ikke ammer, så vil mælkeproduktionen forsvinde kort tid efter fødslen. 

 

Når mælken løber til i dagene efter fødslen, så sker det som følge af, at moderkagens hormoner ikke længere har en hæmmende effekt på prolaktin, og at antallet af receptorer øges. Derfor er det også almindeligt, at mælken løber til i større mængde, end ens lille baby har appetit til. Mælkeproduktionen regulerer sig gradvist ind efter barnets reelle behov for mælk, og efter ca 10 dage justeres mælkeproduktionen af det, man kalder “udbud og efterspørgsel”. Det vil sige, at brysterne producerer den mængde mælk, barnet har behov for og som jo gradvist stiger i takt med at barnet vokser. For at mekanismen med udbud og efterspørgsel skal kunne fungere optimalt, er det vigtigt, at der er dannet tilstrækkeligt med prolaktinreceptorer i de første dage efter fødslen. Hvilket er årsagen til, at en forsinket første amning (Golden hour) fx kan medføre vanskeligheder med mælkeproduktionen også på længere sigt. 

 

Hvis du gerne vil have en større mælkeproduktion, så handler det især om, at dine amninger skal være så effektive som muligt, det vil sige, at din baby tømmer brystet så godt som muligt. Og så vil det ofte også være nødvendigt at stimulere brysterne yderligere med udpumpning efter amning. 

 

Hvordan kan jeg få mere mælk?

Når du skal øge din mælkeproduktion, så gælder det altså om at lave en øget efterspørgsel efter mælk, som vil få dine bryster til at lave et større udbud. At lave en større efterspørgsel handler om, at få brysterne tømt effektivt og hyppigt, så du opnår en stigning i kroppen af det mælkedannende hormon prolaktin. Her giver det mening både at se på, hvor længe dine amninger varer, om din baby ammer fra et eller to bryster pr gang, hvor mange gange i døgnet du ammer, hvordan amningerne fordeler sig i løbet af døgnet. 

 

Indimellem kan man lykkes med at øge mælkeproduktionen ved blot at forbedre babys teknik ved brystet, således at brysterne tømmes mere effektivt. Andre gange skal der mere til, fx en ændring i selve døgnstrukturen, hvor der eksempelvis ammes mere på de tidspunkter i døgnet, mælkeproduktionen er størst. Eller hvor man ammer fra begge bryster i stedet for kun det ene. Og andre gange er der behov for yderligere stimulation af brystet med en brystpumpe som supplement til amningen. 

 

Det vil altid være helt individuelt og afhænge af flere forskellige faktorer. 

Tiltag der kan medvirke til en større mælkeproduktion

 

  • Effektiv amning med korrekt teknik ved brystet
  • Optimeret døgnstruktur
  • Brystkompression under amning og pumpning
  • Vibrationsmassage under amning / pupmning
  • Hyppig amning
  • Udpumpning efter amning x antal gange i døgnet
  • Ro og hvile

 

I vores SMART Ammehjælp kursus har vi samlet lige præcis den guidance, som har hjulpet hundredvis af nybagte mødre før dig med at løse udfordringer med for lidt modermælk. Her får du nemlig trin for trin undervisning, hvor du lærer præcis, hvordan du kan hjælpe din baby til en mere effektiv teknik ved brystet, du lærer meget mere om mælkeproduktionen og fysiologien bag den, du lærer hvordan du kan optimere jeres døgnstruktur, således at du kan mætte din baby mere ved brystet i hver enkelt amning. Og du får alle vores bedste tips og råd til effektiv udpumpning som supplering til amningen. 

Tilmeld dig SMART Ammehjælp her. 

Du kan også smutte over på vores minikursus (for 0 kr) om for lille mælkeproduktion, hvor Camilla lærer dig, hvad udfordringen kan komme af, hvilken betydning ammeteknikken har, samt hvad du selv kan gøre for at øge din mælkeproduktion. 

Tilmeld dig minikurset for 0 kr her. 

 

Supplering med udmalket modermælk eller modermælkserstatning

Hvis du har udfordringer med en for lille produktion af modermælk, så vil du måske også have behov for at give din baby et supplement til amningen, indtil udfordringen er løst. Her er det godt at være opmærksom på, at måden, hvorpå du supplerer din amning, kan have stor betydning. Der findes mange forskellige typer af sutteflasker, som matcher mange forskellige behov. Fælles for dem er dog, at din baby sandsynligvis vil kunne spise sig mæt hurtigere og lettere end på brystet. Og det kan godt give din baby en oplevelse af, at brystet er svært, hvorimod flasken er let. Hvilket igen kan medføre en baby, der bliver mere og mere frustreret ved brystet. Og det kan give endnu større udfordringer for amningen og være en negativ spiral, der blot påvirker mælkeproduktionen i negativ retning, fordi babys stimulation af brystet bliver mindre ( og mors stress-niveau højere). Derfor er det ofte en fordel at vælge en flaske, der er designet til at skulle påvirkes med en sutteteknik, der minder om den, barnet skal bruge ved brystet. Og at man samtidig giver supplementet relativt langsomt og med små pauser undervejs, så barnet opnår mætheden på en måde, der er at sammenligne med et ammemåltid.

 

Et rigtigt godt alternativ til at anvende sutteflaske er et suppleringssystemet. Her giver man simpelthen supplement med modermælk eller modermælkserstatning samtidig med, at man ammer. På den måde stimuleres brystet i længere tid, og baby får en oplevelse af at blive dejlig mæt ved brystet. Det er simpelthen et genialt produkt, som er med til at redde mange amninger.

Du kan finde suppleringssystemet fra Haakaa her. (få 15% rabat med rabatkoden Babyakademiet15)

 

Det er helt forskelligt, hvor længe der eventuelt er behov for supplering til amningen samt hvor stor en mængde ekstra mælk, ens barn har behov for. Jo mere behov, der er for supplering, jo vigtigere er det at overveje, hvordan man kan supplere på den allermest ammevenlige måde. 

Share this post

Camilla
Kristiansen
Jeg har været jordemoder i 20 år, og har i de første mange år primært arbejdet på fødegangen, hvor jeg har hjulpet hundredvis af babyer til verden. Gennem de sidste 10 år har jeg specialiseret mig i at hjælpe kommende og nybagte familier til en god start på amningen og livet med en lille baby med alt hvad det indebærer. Jeg er IBCLC uddannet i 2019 og er netop recertificeret, som man skal hvert 5. år. Jeg har stor praksiserfaring med at give ammehjælp, der rent faktisk virker. Og med at hjælpe babyer til et liv i trivsel med fokus på alle aspekter indenfor amning, flaske, søvn, udvikling og refluks.

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

ammeudfordringer

Udfordringer med amning

Udfordringer med amning er desværre noget, mange nybagte mødre stifter bekendtskab med. Nogle blot for en kortere periode og andre i så høj og alvorlig

Read More
suttebrikker

Suttebrikker

Suttebrikker er små silikone-skjold, som har form nogenlunde som en ret struttende brystvorte. Suttebrikker anvendes oftest under amning, hvor de sættes uden på brystvorterne, så

Read More