Guide til håndtering og opbevaring af modermælk

Guide til håndtering og opbevaring af brystmælk

Mange nybagte mødre stifter bekendtskab med en brystpumpe undervejs i ammeforløbet. Det kan være helt tidligt, hvor der kan være behov for at hjælpe mælkeproduktionen lidt ekstra på vej. Det kan være i tilfælde, hvor amning ikke er muligt i starten, fordi barnet er født for tidligt eller af anden grund ikke har kræfter og overskud til amning. Det kan også være senere i ammeforløbet, hvor man gerne vil have mulighed for, at ens barn kan få en flaske i ny og næ. Baby Akademiets jordemoder anbefaler brystpumpen fra Haakaa, da den pumper ved hjælp af vakuum, hvilket gør udpumpningen let og fleksibel.

 

Hvis du har brug for – eller ønsker – at udmalke modermælk, så er det vigtigt at vide, hvordan du håndterer og opbevarer de gyldne dråber, så din baby kan få glæde af dem.

Hold altid god hygiejne, når du håndterer modermælken

En god hygiejne mindsker risikoen for bakterievækst i den udmalkede mælk. Modermælk er en levende væske, der indeholder blandt andet både mælkesyrebakterier, antistoffer og stamceller. Derfor har skadelige mikroorganismer generelt også dårlige vækstbetingelser i modermælk. Men alligevel er det vigtigt at forebygge forurening af mælken med sådanne mikroorganismer.

Det gør du ved at:

  • Vaske hænder, inden du håndterer udstyr til udmalkning samt rører ved dit bryst
  • Rengør og steriliserer tragte, flasker og andet udstyr før brug (anvend producentens retningslinjer)
  • Bruger rengjorte og steriliserede BPA-frie beholdere (godkendt til fødevarer – vi anbefaler disse) eller særligt fremstillede opbevaringsposer til at opbevare mælken i

Du kan f.eks. opbevare mælken i: 

  • Sutteflasker
  • Lynlåsposer fremstillet til opbevaring af modermælk
  • Engangssprøjter fra apoteket (særligt velegnet til råmælk og / eller meget små portioner med kun få ml mælk)

Husk at datomærke beholderen, hvis du ved, at du ikke kommer til at bruge mælken i løbet af det første døgn. På den måde kan du holde styr på, at du bruger det ældste mælk først og ikke kommer til at give dit barn mælk, der har overskredet holdbarheden.

Hvor længe kan modermælk holde sig?

Udmalket modermælk kan faktisk holde sig relativt længe både ved stuetemperatur og i køleskab, fordi de levende celler i mælken virker hæmmende på vækst af skadelige mikroorganismer. Ved frysning forlænges holdbarheden af mælken markant. Her ødelægges en del af de (for din baby gavnlige) levende celler i mælken dog, så hvis du kan nå at bruge mælken, mens den endnu kan holde sig i køleskabet, så er det at foretrække. Modermælk, der er tøet op fra fryseren, må ikke fryses ned igen.

  • Ved stuetemperatur lige efter udmalkning kan modermælk holde sig i højst 4 timer
  • Bagerst i køleskabet ved max 5 grader kan modermælk holde sig i 3 døgn
  • I fryseren ved – 18 grader kan modermælk holde sig i 6 måneder
  • Modermælk der er optøet i køleskabet kan holde sig 1 døgn
  • Modermælk der er optøet i vandbad eller mikroovn skal bruges umiddelbart

Udmalket mælk, som ikke skal bruges med det samme, bør stilles direkte i køleskab eller fryser. Hvis du skal bruge mælken inden for 3 døgn, så kan den opbevares bagerst i køleskabet, hvor temperaturen er mest stabil. Du kan godt hælde mælk fra flere udmalkninger sammen til en portion indenfor samme døgn. Her er det dog vigtigt, at du først nedkøler den nyligt udmalkede mælk, så du ikke hælder kropsvarm mælk sammen med allerede nedkølet mælk og på den måde kommer til at give det en utilsigtet opvarmning.

Hvis du ikke når at bruge mælken fra køleskabet inden for 3 døgn, så kan du fryse det ned. Det kan du godt gøre, selvom mælken allerede har været i køleskabet, når blot der ikke er gået længere end 72 timer. Undlad at fryse mælken ned i større portioner, end dit barn kan spise, for når først mælken er varmet op til brug, så skal den bruges med det samme. Hellere varme flere små portioner op end at kassere modermælk fra en for stor portion.

Hvis du skal bruge modermælk, som er frosset, så kan du tage det op af fryseren og sætte det i køleskabet, indtil det er tøet op. Det tager ca 12 timer afhængigt af, hvor stor portionen er. Kan du ikke nå det, fordi din baby bare er skrupsulten lige nu og her, så kan mælken også tøes hurtigt op i et vandbad med lunt vand. Mælken skal kun varmes op til ca 37 grader, som er den samme spisetemperatur, mælken har, når den spises direkte fra brystet. Hvis mælken varmes for meget op, til 60 grader eller derover, så ødelægges de gavnlige antistoffer i mælken. Derfor anbefales det heller ikke at optø og opvarme modermælk i mikroovnen, som hurtigt kan opvarme mælken til en meget høj temperatur.

Undlad at varme mere modermælk end din baby kan spise

Modermælk der er varmet op til brug skal bruges med det samme, og eventuelle rester må ikke genbruges. Derfor kan det være en god idé, at du ikke varmer mere mælk, end du med sikkerhed ved, at din baby kan spise. Især hvis du ikke ligefrem har udmalket mælk i overflod. Her kan det være en bedre løsning, at du først varmer og giver din baby den portion mælk, som du ved, at han / hun kan spise for så at varme lidt mere, hvis din baby er mere sulten. Det er nemlig surt at skulle smide rester af modermælk ud, når du nu har brugt både tid og energi på at udmalke den.

Udseende og lugt kan ændre sig

Når modermælken køles ned, lægger mælkefedtet sig foroven i flasken / posen og stivner en smule. Når du varmer mælken, smelter fedtet igen og blander sig bedre med resten af mælken. Det kan dog stadig godt have tendens til at skille lidt og derfor bør du forsigtigt blande mælken ved at vende eller hvirvle den lidt rundt i flasken, inden du giver den til dit barn. Undlad direkte at ryste flasken med mælk.

Optøet modermælk kan indimellem få en lidt syrlig lugt, som ikke er til stede ved frisk udmalket mælk. Lugten skyldes helt naturlige enzymatiske processer i mælken, så hvis mælken er håndteret og opbevaret som beskrevet ovenfor, så kan den sagtens anvendes, selvom den har en anderledes lugt efter optøning.

 

Har du bare helt styr på amningen?

For nogle kører amningen som smurt, men rigtig mange oplever også udfordringer og bump på vejen som f.eks. brystbetændelse, for lidt mælk, smertefulde amninger mm. Hvis du er en af dem, skal du for det første vide, at du absolut ikke er alene, og at der er en løsning på dit problem! Hos Baby Akademiet har vores jordemoder nemlig lavet en gratis videns-serie om de 3 hyppigste ammeudfordringer og den universale løsning. Du kan få adgang til serien helt gratis her. Vi håber, den er en hjælp.

Ønsker du en en komplet guide til amning, som både giver dig en dybdegående forståelse for amning, konkrete teknikker, hjælp med udfordringer mm., så anbefaler vi dig, at tage et kig på vores SMART amning kursus, som vores jordemoder også har udviklet. I kurset får du et hav af videoguides, der udførligt viser og forklarer ammeteknikker, ammeudfordringer, hvordan du kan afhjælpe disse udfordringer mm. Du kan læse mere om, hvad kurset indeholder her​.

Share this post

Sara

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts