Når det kommer til brystpumper, findes der en række forskellige typer, hver med sine egne fordele og ulemper. At vælge den rigtige pumpe afhænger af den enkelte mors behov, budget og livsstil. I denne artikel gennemgår vi de forskellige typer brystpumper, deres anvendelsesmuligheder, fordele, ulemper samt en prisvurdering.
Hvordan du udmalker mest optimalt og skånsomt, så du opnår allerbedst effekt og samtidig undgår utilsigtede bivirkninger og unødig stress og bekymring, kan du lære i vores SMART Pumpekursus for blot 69 kr. Du tilmelder dig kurset her.
Håndudmalkning
Håndudmalkning er selvfølgelig ikke en brystpumpe, men det er stadig en let og anvendelig måde at udmalke modermælk – i hvert fald i visse situationer. Håndudmalkning er særligt brugbart i de første timer og dage efter fødslen, inden mælken løber til og er også den udmalkningsmetode, man kan anvende allerede under graviditeten fra uge 36+0 som forberedelse til amningen.
At håndudmalke kræver ofte en smule øvelse, men er noget, alle kan lære. Hvis du ønsker at lære konkrete teknikker til håndudmalkning (også før fødslen), så tag et kig på vores minikursus til blot 69 kr her.
Eller læs vores artikel om håndudmalkning før fødslen her.
Vakuumpumpe
Vakuumpumpen er en pumpe, der udelukkende fungerer ved at danne et stabilt og konstant vakuum. Den har altså ikke en direkte pumpe-funktion (det kan man dog godt med nogle slags ved at klemme på dem). Vakuumpumpen er super god til at samle overskydende mælk fra det bryst, som baby ikke spiser på. Eller til at tage toppen, inden baby lægges til brystet, hvis det er meget spændt og svært at få fat på.
Vakuumpumper findes både udformet i én del af silicone i flaskeform (fra Haakaa (spar 15% med koden BABYAKADEMIET15 her) og Medela) samt som en bærbar siliconepumpe, der kan sidde diskret inde i bh´en (fra Elvie).
Fordele
Diskretion og mobilitet: Vakuumpumper som Elvie Curve er særligt designet til at være diskrete, hvilket gør dem ideelle til brug på arbejdspladsen eller offentlige steder. Alle typer af vakuumpumper er lette i vægt og fylder minimalt, så de er lette at have med i tasken.
Komfort: Disse pumper tilbyder ofte en mere behagelig oplevelse, da de kan opleves mindre “indgribende” end andre typer af pumper. Derudover er de lydløse og kræver intet ekstra arbejde at bruge.
Brugervenlighed: Vakuumpumper er ekstremt enkle at bruge, da de ikke kræver elektricitet eller batterier. De er simple at rengøre og pumpen kan samtidig bruges til opbevaring af den udmalkede mælk.
Ulemper
Sugekapacitet: Vakuumpumper er mindre kraftfulde og dermed mindre effektive sammenlignet med elektriske pumper. Derfor er anvendelsesmulighederne også færre
Pris: Omkring 100-400 kr.
Manuel brystpumpe / Håndpumpe
Håndpumpen fungerer, som navnet antyder, ved håndkraft. Altså ved at man manuelt klemmer på et håndtag og derved skaber vacuum. Den er billig i indkøb og kan bruges alle steder, da den ikke kræver strøm. Den er typisk enkel og let at anvende. Den er god, hvis man blot har brug for – eller ønsker – at pumpe ud en gang imellem. Har du brug for at pumpe flere gange dagligt for fx at øge din mælkeproduktion, så er håndpumpen ikke det oplagte valg, da den som udgangspunkt ikke er så effektiv eller brugervenlig som en elektrisk pumpe.
Fordele
Prisvenlig: De er blandt de billigste pumper på markedet, hvilket gør dem tilgængelige for de fleste budgetter.
Støjsvag: Uden motor er de næsten lydløse, hvilket kan være en fordel i offentlige eller stille miljøer.
Bærbar: Letvægtige og kompakte, hvilket gør dem nemme at tage med sig.
Ulemper
Tidskrævende: At pumpe manuelt kan tage længere tid og kræver fysisk indsats.
Mindre effektiv: De udvinder generelt mindre mælk sammenlignet med elektriske alternativer.
Pris: Normalt mellem 150-500 kr.
Elektrisk / batteridrevet pumpe – enkelt og dobbelt
Hvis du har brug for at pumpe hyppigt, så er en elektrisk / batteridrevet pumpe det bedste valg. Her kan du pumpe uden at anstrenge dig og samtidig få optimalt udbytte af det.
Elektriske pumper findes både til enkelt og dobbelt udmalkning. Hvis du pumper på begge bryster, når du pumper, så bør du bruge en dobbeltpumpe, hvor du kan pumpe begge bryster samtidig. Det sparer både tid for dig og er samtidig mere effektivt, end hvis du pumper et bryst ad gangen, idet dobbeltudmalkning i gennemsnit giver 18% mere mælk end udmalkning fra ét bryst ad gangen.
Hospitalspumper / Udlejningspumper hører også ind under elektriske pumper og kan også dobbeltpumpe. Udlejningspumpen fra Medela har desuden et opstartsprogram, der er udviklet til at være særligt effektivt i de første dage efter fødslen, indtil mælken begynder at løbe til.
En udlejningspumpe kan være et oplagt valg til en start, indtil du kender dit reelle behov og beslutter, om du vil investere i din egen pumpe. Pumperne kan lejes blandt andet på apotekerne, og Sygesikringen Danmark yder tilskud, hvis du er medlem.
Hvis du pumper ud flere gange dagligt med en elektrisk dobbeltpumpe, så kan det være en stor fordel at bruge en pumpe-bh. Det er nemlig en bh, der er beregnet til at holde pumpetragtene på plads, så du kan have hænderne fri, mens du pumper. Vær opmærksom på, at din pumpe-bh skal passe til din brystpumpe, da ikke alle brands passer sammen. Nogle gange kan en almindelig amme-bh også gøre tricket ved, at du klikker bh-en på, så den støtter den nederste og yderste del af tragten.
Vælger du omvendt en af pumper, der er designet til at kunne sidde i bh´en (se næste afsnit), så har du selvfølgelig ikke brug for pumpe-bh´en også.
Læs vores artikel om for lille mælkeproduktion her.
Fordele
Effektiv: Hurtigere end manuelle pumper og kræver mindre fysisk indsats. Ideel for mødre, der har brug for at pumpe ofte eller har problemer med mælkeproduktion.
Justerbar: De fleste modeller tillader justering af sugekraft, rytme og tragtstørrelse
Ulemper
Støj: Kan være støjende, afhængigt af modellen.
Mobilitet: Typisk større og kan kræve en strømkilde (hvis ikke den kan bruge batteri), hvilket kan begrænse brugen på farten. Særligt udlejningspumper har en størrelse, der kan gøre det vanskeligt at have den med på farten
Pris:
- Enkeltpumpe typisk mellem 500-1500 kr.
- Dobbeltpumpe typisk mellem 500- 2000 kr.
- Udlejningspumpe typisk ca 30 kr i døgnet i leje. Hertil kommer køb af udstyr (flasker og tragte) for 300-500 kr samt et depositum.
Håndfri pumpe
Håndfri brystpumper er designet til at være diskrete og komfortable, så mødre kan pumpe mælk uden brug af hænder. De passer ofte ind i en amme-bh og kan være enten elektriske eller batteridrevne. Der findes flere typer af håndfri pumper, hvor nogle har motoren på selve pumpedelen, hvilket gør selve pumpen tungere – men omvendt har man det hele samlet, hvilket giver en god fleksibilitet. Hvor andre har motoren forbundet til med en slange, så motoren ikke sidder på pumpedelen.
Når man anvender en håndfri pumpe, så er det vigtigt, at bh´en ikke er så stram, at pumpen afklemmer mælkegange og kirtelvæv under pumpning. Carriwells ammebh´er er et rigtigt godt valg, da de er designet til at kunne udvide sig 2 størrelser og derfor har god kapacitet til at kunne rumme den håndfri pumpe.
Fordele
Frihed: Hænderne er frie under pumpningen.
Diskretion: Diskret design, der gør det muligt at pumpe under tøj, hvilket kan være mere oxytocinstimulerende og afslappet. Er desuden praktisk på arbejde eller i offentlige miljøer.
Bærbar: Letvægtige og nemme at transportere.
Ulemper
Pris: Ofte dyrere end standard elektriske pumper.
Sugekapacitet: Kan variere og være mindre kraftfuld end traditionelle pumper.
Pris: Ofte i området 1500-3000 kr.
Opsummering
Som du kan se, er der en del forskellige typer af pumper at vælge imellem.
Valget af brystpumpe afhænger af flere faktorer, herunder:
Hyppighed og varighed af brug: Hvor ofte og hvor længe, du regner med at skulle / ville pumpe, har meget at sige i forhold til, hvilken pumpe der er mest hensigtsmæssig.
Budget: Der er store prisforskelle mellem de forskellige typer pumper.
Årsagen til at du pumper: Overvej især også, hvilken eventuel udfordring udpumpningen skal hjælpe dig med at løse
Komfort og bekvemmelighed: Håndfri og elektriske pumper kan tilbyde mere komfort og bekvemmelighed.
Det er vigtigt at vælge en brystpumpe, der passer til din livsstil og dine behov, og eventuelt at supplere med råd fra en sundhedsplejerske eller ammekonsulent, hvis du er i tvivl om, hvilken pumpe der vil være bedst for dig.
Ønsker du helt konkret rådgivning omkring selve udpumpningen, herunder hvordan du pumper mest effektivt, hvor ofte og hvor længe, du bør pumpe, hvordan du klargør brystet til pumpning og meget mere, så tag et kig på vores SMART Pumpekursus, som du finder her for blot 69 kr.