Når man bliver gravid, så kommer man uvægerligt til at stifte bekendtskab med det graviditetsbevarende hormon hCG (humant Choriogonadotropin). Det er nemlig hCG man måler i graviditetstests, hvad enten det er i en urinprøve eller blodprøve. 

HCG produceres af moderkagens celler og har en graviditetsbevarende effekt. 

HCG stiger med lynets hast i starten af graviditeten, hvor det fordobles hver anden dag, og derfor vil niveauet også være meget forskelligt, afhængigt af præcis, hvor langt man er i sin graviditet. Det højeste niveau forekommer i graviditetsuge 7-14, herefter falder niveauet igen og er stabilt fra omkring 20. graviditetsuge. 

I tabellen herunder kan du se normalværdierne for hCG gennem graviditeten.

Kilde: sundhed.dk

HCG i doubletesten er anderledes 

Ved doubletesten, der tilbydes gravide i første trimester med henblik på fosterdiagnostik, måles ligeledes hCG-niveauet samt en anden markør (PAPP-A). 

Det er her vigtigt at være opmærksom på, at man i doubletesten kun måler på en underenhed – nemlig frit-β hCG (frit beta-humant choriongonadotropin) – af det intakte hCG og ikke den fulde mængde. Hvilket ofte er en kilde til unødig bekymring hos kommende mødre, der selv ser deres blodprøveresultater i sundhedsportalen, men uden at der følger nogen forklaring med. Her vil man så kunne se et hCG-niveau, der er meget lavere, end det burde være på det pågældende tidspunkt i graviditeten – hvis det altså var det samlede hCG-niveau, der var tale om. I virkeligheden er niveauet af frit-β hCG konc 20-100 x lavere end intakt hCG. 

Yes, jeg er gravid!

I kurset Yes, jeg er gravid, som du finder gratis på vores medlemsside finder du svar på alt fra almindelige symptomer under de 3 trimestre, guide til vitaminer og mineraler, guide til kemi og tilsætningsstoffer til svar på de hyppigst stillede spørgsmål samt oversigt over læge- og jordemodertider under gravidteten. Du finder hele molevitten her.

Share this post

Camilla
Kristiansen
Jeg har været jordemoder i 20 år, og har i de første mange år primært arbejdet på fødegangen, hvor jeg har hjulpet hundredvis af babyer til verden. Gennem de sidste 10 år har jeg specialiseret mig i at hjælpe kommende og nybagte familier til en god start på amningen og livet med en lille baby med alt hvad det indebærer. Jeg er IBCLC uddannet i 2019 og er netop recertificeret, som man skal hvert 5. år. Jeg har stor praksiserfaring med at give ammehjælp, der rent faktisk virker. Og med at hjælpe babyer til et liv i trivsel med fokus på alle aspekter indenfor amning, flaske, søvn, udvikling og refluks.

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts