Baby

Hvordan vænner jeg baby af med at sove i slyngevuggen?

Jeg er Maria

Jeg er vores faglige bidragsyder når det kommer til at fra delte mavemuskler, bækkengener, ernæring under og efter graviditeten, opstart på fast føde og ikke mindst sundhed i forbindelse med infertilitet

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Få hjælp, tips og støtte under din graviditet!

Find alle guides og indlæg til dig der er på barsel.

Find alle guides og indlæg til om at være familie.

Udviklet i samarbejde med Membantu

Slyngevugger er populære blandt mange forældre, fordi de hjælper dem med at få deres baby til at falde i søvn. Dog kan babyer vænne sig så meget til at sove i en vuggende slyngevugge, at det kan være svært for dem at falde i søvn andre steder end i slyngevuggen. Dette er ikke optimalt, fordi det betyder, at forældrene er nødt til at være i nærheden af en slyngevugge, hver gang deres baby skal sove lur. Derfor får vi ofte spørgsmål om, hvordan man vænner en baby af med at sove i en slyngevugge, og netop dette spørgsmål dykker vi ned i, i denne artikel.

 

Hvad er en slyngevugge?

En slyngevugge er en blød vugge af stof, som har en fjeder for oven, så den kan skabe en blød og gyngende bevægelse. Denne bevægelse minder baby om livmoderens trygge omgivelser, hvilket skaber en følelse af sikkerhed og komfort hos baby. På den måde kan en slyngevugge være med til at gøre overgangen fra livmoderen til den virkelige verden mere blød og rolig for baby. Slyngevugger kan monteres på stativer, i loftet eller med ophæng i dørkarme, så man kan flytte dem rundt i huset og hænge dem i forskellige rum, alt efter hvor man befinder sig. På den måde er en slyngevugge meget fleksibel, da man kan vælge den ophængsløsning, der passer til familiens behov. Derudover er den visuelt designet sådan, at den er æstetisk pæn med et simpelt, klassisk udseende, der passer ind i de fleste hjem, hvis man går op i den slags. 

Nogle slyngevugger kan købes med en motor, som holder vuggen i bevægelse, uden at forældrene behøver at gøre noget. Der findes efterhånden en del forskellige slags motorer, der kan forskellige ting. I denne artikel fremhæver vi slyngevuggen med motor fra Membantu, både fordi vi samarbejder med brandet, men også fordi den har en app, der kan styre motoren. Dette er et super godt redskab, når man ønsker at vænne sin baby af med at sove i slyngevugge.

 

Den optimale brug af en slyngevugge

Det er ikke meningen, at slyngevugger skal være en fuldtidssoveplads for babyer. Eksperter fraråder faktisk, at babyer sover i en slyngevugge i nattetimerne. Slyngevugger skal hellere bruges som et redskab i dagligdagen til de daglige lure, hvor baby har svært ved at finde ro til at sove. Babyer kan nemlig udvikle dårlige sovevaner, hvis de sover i slyngevuggen døgnet rundt, da de kan komme til at vænne sig til at blive vugget, når de sover, og derfor ikke kan sove uden slyngevuggen. Dette er enormt upraktisk for forældrene, da det binder dem til hjemmet i nærheden af slyngevuggen. Ved kun at bruge slyngevuggen til de lure, hvor baby har sværest ved at finde ro, kan du træne din baby i at sove andre steder, som for eksempel udenfor i barnevognen, på andre tidspunkter af dagen, hvor din baby har nemmere ved at falde i søvn. På den måde agerer slyngevuggen som en hjælpende hånd, når det er sværest at få din baby til at sove.

 

Sådan vænner du din baby af med at sove i slyngevuggen

Som nævnt er det enormt upraktisk at have en baby, der er afhængig af at sove i en slyngevugge. Hvis din baby er dette, er det typisk fordi, din baby har sovet for meget i slyngevuggen, og derfor har vænnet sig til at sove i et vuggende miljø. Heldigvis er der hjælp på vej!

Det første step til at vænne din baby af med at sove i slyngevuggen er som skrevet ovenfor, at begynde kun at bruge slyngevuggen til de sværeste lure, såsom den sidste lur på dagen, når både baby og forældre er trætte, og der er travlhed i hjemmet. Ligesom vi kender det fra os selv, er babyer ikke gode til at lære noget, når de er allermest uoplagte. Derfor er det en god rutine kun at bruge slyngevuggen til de sværeste lure, da det giver mulighed for at praktisere andre søvnrutiner og vænne baby gradvist til at sove andre steder på andre tider af dagen, hvor det er nemmere, at få baby til at sove. Lykkedes det dig for eksempel at få din baby til at sove i barnevognen udenfor en gang om dagen i en periode, vil din baby langsomt vænne sig mere og mere til at sove der, og barnevognen vil, ligesom slyngevuggen, blive et trygt og velkendt sted at falde i søvn.

 

Det er en proces at vænne din baby af med at sove i slyngevuggen. Derfor anbefaler vi som andet step, at du trin for trin skruer en smule ned for, hvor meget slyngevuggen vugger din baby. Start med kun at reducere den vuggende bevægelse en smule de første dage, og reducer herefter den vuggende bevægelse en smule mere de næste dage. Sådan fortsætter du, indtil din baby har vænnet sig til, at slyngevuggen til sidst næsten ikke vugger. Til dette formål er slyngevuggen med motor fra Membantu særligt god, fordi den har en app tilknyttet motoren, som både har forskellige programmer med forskellige styrker af, hvor meget slyngevuggen skal bevæge sig, og samtidig kan du også selv indstille den, og lave dit eget program efter behov. Du kan altså via appen indstille motoren til at vugge slyngevuggen mindre og mindre og på den måde trappe ned for slyngevuggen, indtil din baby har vænnet sig til at sove nogle af sine lure uden at blive vugget. På den måde kan du langsomt lære din baby at sove uden at blive vugget, hvilket vil give dig mere frihed, så du ikke er bundet til at blive hjemme, når din baby skal sove, men kan putte din baby uden for hjemmet. Den samme metode anbefales, når din baby bliver lidt større, og vokser ud af vuggen. Her kan motoren med tilhørende app fra Membantu igen hjælpe med at vænne din baby af med at blive vugget under sin søvn.

 

Sovehjælp på vej til dig

Har du problemer med at skabe gode sovevaner for din baby? Eller ønsker du at kunne skabe gode sovevaner for din baby fra start? Uanset om du bruger slyngevugge til din baby eller ej, er vi her for at hjælpe dig med at skabe gode sovevaner for din baby og få mere overskud i din hverdag. Derfor har vi udviklet kurset “Drømmestart” i samarbejde med Membantu, som netop informerer dig om, hvad du kan gøre, for at hjælpe din baby i god søvn, og hvordan du i denne forbindelse fordelagtigt kan bruge slyngevuggen med motor fra Membantu. Du lærer også om babyers søvncyklus, hvilket er vigtig information til at forstå din babys søvnmønster. Kurset er gratis, og vi anbefaler allerede at tage kurset under graviditeten eller de første tre måneder efter fødslen for at få mest mulig viden og grundlag til at træffe nogle gode beslutninger og skabe nogle gode søvnvaner fra start. På den måde undgår du at komme i en situation, hvor du er bundet til hjemmet, og føler dig begrænset i, at din baby kun vil sove med motoren tændt derhjemme.

Find kurset til 0 kr. her.

Tilbage til bloggen

Hvordan vænner jeg baby af med at sove i slyngevuggen?

Hvordan vænner jeg baby af med at sove i slyngevuggen?

© Baby Akademiet - 2023.  All rights reserved. | Handelsbetingelser | Cookiepolitik |  Design af Maria Dior

@babyakademiet

Her på siden kan du finde viden om fertilitet, graviditet, fødsel, kejsersnit, amning, flaske, nyfødt, baby, søvn og udstyr.

I vores webshop finder du kun nøje udvalgte produkter. Du kan også lytte
til vores podcast, eller investere i et online forløb indenfor vores fagområder. 
Rigtig god fornøjelse - til vi ses! 

Kom omkring

til toppen

Instagram er vores dille

Lad os hænge ud

@BabyAKADEMIET