Fødselsdepression rammer omkring 6 % af alle fødende. Det er en psykisk lidelse og har forskellig udprægethed. Det er hårdt for alle i den familie, det rammer, og det kan ramme kvinder såvel som mænd. Symptomerne er de samme som ved en depression, men de kan være mere udprægede, da man står med en lille ny og derfor er ekstra belastet. Jeg har ikke selv oplevet en fødselsdepression, men jeg har været deprimeret, og jeg har også haft mange klienter, der har kæmpet med en fødselsdepression. Det har været meget diskuteret, hvad den bedste behandlingsform er. Selvom jeg ikke kommer ind på det i dette indlæg, synes jeg, at det er vigtigt at understrege, at der altid bør opsøges en læge/psykolog i forbindelse med behandling af svær fødselsdepression. Jeg er ikke læge eller psykolog, så mine udtalelser i dette indlæg skal ikke ses som svaret på behandlingsmetoden. Det skal ses på som en gennemgang af studier og min personlige erfaring.
Hvorfor er træning godt, når man oplever en fødselsdepression?
Der er meget blandet viden på området. Nogle studier peger på, at der ingen effekt er af træning på depression, mens andre siger det modsatte. Det kommer i virkeligheden til en afgørelse om, hvad du selv erfarer. Min personlige mening er, at det er værd at give det et ihærdigt forsøg. For om ikke andet er der mange andre fordele ved at dyrke motion efter en fødsel. Så man har ikke tabt noget ved at prøve at træne, når man har en fødselsdepression. For det første bliver man afledt i sine tanker, når man træner generelt. Man spekulerer knapt så meget over ting, fordi man er optaget af ens træning. Efterfødselstræning kan dog blive afbrudt af en baby. Derfor anbefaler jeg at tage afsted uden baby de første gange, hvis det er en mulighed for dig. Det behøver ikke være en lang træning. Det er fint med 30 minutter, hvis din træning er effektiv. Det kan dog være svært at finde overskuddet til at træne, når man er mor, og samtidig kæmper med en depression. Du kan måske hyre en personlig træner? Eller tilmelde dig en efterfødselsbootcamp? Det kan gøre det nemmere for dig at holde fast i den træningsaftale, du har lavet med dig selv, når du ved, der står nogen og venter på dig. Det er ekstremt vigtigt med opbakning og støtte hjemmefra. Det er tankerne, der er svære at styre under en depression. Derfor er det godt at have en kæreste/partner, der kan sørge for at få dig ud af døren eller tage til træning sammen med dig.
Hvornår kan træning have en påvirkning på fødselsdepression?
Vi ved, at serotoninniveauerne øges i bestemte steder af hjernen under motion. Eller nærmere rytmisk bevægelse i kroppen. Derfor vil sådan noget som dans, løb, crossfit og andet kunne give den effekt. Det er det samme stof, man medicinerer depressive personer med. Det er ikke ens betydende med, at det kan virke som en erstatning for medicin, men det kan måske supplere. En anden ting er at træning udløser endorfiner – lykkerusen. Den bliver frigivet, når vi stimulerer hælen. Så en gåtur kan friske op og give dig mere glæde. Den er dog ikke langvarig, men en god måde at bruge kroppen på. Man kan for eksempel gå en god tur med barnevognen. Man kan også med fordel sørge for at træne for at reducere stressniveauet. Cortisol er et stresshormon, som bliver reduceret under træning, fordi hjernen frigiver nerve-vækst faktorer, når vi motionerer. Det er specielt mødre med en let fødselsdepression, der kan have størst effekt af træning for at undgå forværring. Det giver overskud, glæde og ”renser luften” fra de depressive tanker.
Hvad skal man træne og hvor ofte?
Som udgangspunkt kan man ikke pege på et specifikt træningsområde, som værende mere gavnligt end et andet. Når det kommer til efterfødselstræning, er det vigtigt, at der både tages hensyn til en krop, der lige har født, delte mavemuskler og eventuelt bækkengener. Dernæst er det vigtigt, at træning efter fødslen er tilpasset mulighed for at tage sin baby med. Der skal også inkluderes styrketræning og udholdenhedstræning i en funktionel efterfødselstrænings session. Det er virkelig vigtigt, at instruktøren har kompetencer indenfor træning efter fødsel. Det bedste, du kan gøre, er at komme i gang med at træne efter fødslen. Lidt træning er bedre en ingen træning. Sørg derfor for at planlægge dine træninger og sæt dig små mål, som er realistiske. På den måde får du også øget selvtillid ved at nå dine mål. Det optimale er træning 2-3 gange i ugen i 1- 1 ½ time ad gangen. Det kan være en god idé at starte småt og ikke sætte for store krav til dig selv. Det skal ikke være noget, der stresser eller presser dig. Det skal være noget, du tvinger dig til de første par uger, inden du får et flow og tydeligt kan mærke effekten. Giv det tid. Det er vigtigt, at træningen er intensiv og ikke moderat, hvis den skal have den ønskede effekt på depression. Du er velkommen til at tage en snak med os omkring træning efter fødsel, hvis du lider af en fødselsdepression og gerne vil i gang med at træne. _______________________________________________________ Referencer: https://videnskab.dk/krop-sundhed/stort-studie-styrketraening-hjaelper-paa-depression https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/sygdomme/foedsel/foedselsdepression/