Baby

Opstart på fast føde – den komplette guide inden første måltid

Jeg er Maria

Jeg er vores faglige bidragsyder når det kommer til at fra delte mavemuskler, bækkengener, ernæring under og efter graviditeten, opstart på fast føde og ikke mindst sundhed i forbindelse med infertilitet

hey there

Haps en plads på
det essentielle graviditets/baby forløb!

jeg vil med!

Se dig omkring

Få hjælp, tips og støtte under din graviditet!

Find alle guides og indlæg til dig der er på barsel.

Find alle guides og indlæg til om at være familie.

At begynde med fast føde og grød er en stor milepæl i både barnets og forældrenes liv. Denne artikel guider dig som forælder gennem processen med fokus på sikkerhed, komfort og de unikke fordele ved at anvende Stokkes produkter.

 

Forberedelse til faste måltider

Det er vigtigt at være godt forberedt, når dit barn skal starte på fast føde. Disse forberedelser inkluderer alt fra udstyr, til madlavning, til fødevarer og tilberedning af dem. Det er et stort emne, som umådeligt fylder meget for mange forældre, og derfor har vi gjort, hvad vi kan for at klæde dig på til det ved at udvikle et online kursus i samarbejde med Stokke® – du kan finde det lige her: https://www.mariadior.dk/madstart 

Stokke® tilbyder ergonomisk designede stole som Tripp Trapp® og Stokke Nomi®, der sikrer, at dit barn sidder sikkert og komfortabelt i øjenhøjde med resten af familien. Dette fremmer en inkluderende spiseoplevelse, og styrker barnets sociale og kommunikative færdigheder fra en tidlig alder. Dette er overvejelser, det er vigtigt at gøre sig, da det har en indvirkning på den kommende familiedynamik og ernæringsvaner, som vi ved, har stor betydning for vores sundhed og trivsel i det kommende liv. 

 

Desuden er der mange usikkerheder og tvivl, som ofte opstår i forbindelse med sådan et nyt kapitel. Måske er man bekymret for, hvilken betydning det vil have for ens amning? 

Måske har man en frygt for, at barnet skal få maden i den gale hals? Det kan også være usikkerheder i forhold til, hvordan man bedst og mest omsorgsfuldt introducerer mad for baby den første gang. 

Vores kursus “Lad det ske” har til formål at klæde jer på til overgangsmad. Det er et gratis online kursus udviklet i samarbejde med Stokke®, som inviterer jer ind i en læringsboble, hvor Maria Dior underviser i opstart på fast føde. Du kan tilgå det for 0 kr. lige her: https://www.mariadior.dk/madstart 

I denne guide forsøger vi relativt overfladisk at vejlede dig igennem de største forberedelser til opstart på grød og fast føde.

 

 

Vælg det rette tidspunkt

Start med fast føde når dit barn viser fysiske tegn på at være klar. Sådanne tegn kan f.eks. være evnen til at sidde selvstændigt samt nysgerrighed omkring voksenmad. Det er vigtigt at vælge rolige tidspunkter for måltiderne, hvor barnet ikke er for træt eller sulten, da det kan gøre oplevelsen mere behagelig. 

Nogle babyer og forældre bliver anbefalet at starte tidligere med fast føde end 6 måneders alderen – det er helt ok, så længe du har rådført dig med din sundhedsplejerske. 

Derudover er der babyer, der ikke selv kan sidde, eller ikke viser tegn som interesse for voksenmad ved 6 måneders alderen – her er vores anbefaling dog alligevel, at madetableringen skal påbegyndes. 

 

Skab en tryg ramme

Når du introducerer fast føde, er det vigtigt at skabe en rolig og tryg atmosfære. Med Stokkes stole kan dit barn sidde behageligt og i sikkerhed, hvilket reducerer spænding, og gør måltiderne til en positiv oplevelse. Dette gælder især, hvis barnet kan sidde selv og bruge energi på at udforske maden med sine sanser, frem for at bruge alt energi på at kunne holde sig oprejst i en uvant situation. 

Hvis din baby er for lille til at sidde selv på en Tripp Trapp® stol, er vores anbefaling, at du giver babymad, mens dit barn sidder på skødet af dig eller en anden voksen. Du må ikke anvende en nyfødt indsats til at give babymad i, da baby har en uhensigtsmæssig hældning i babysatsen, til at kunne synke maden ordentligt. Det er også en god idé at starte med små portioner og gradvist øge mængden i takt med, at barnet bliver mere fortrolig med fast føde. Inden du for eksempel inkluderer “bakken” på højstolen, kan det være en god idé, at du holder tallerken/skål de allerførste gange, du introducerer mad, så din baby ikke bliver overvældet af alle nyhederne på én gang.

 

Læring gennem leg og udforskning

At lære at spise selv er ikke kun en nødvendighed; det er en sjov og udforskende proces for dit barn. Stokkes design fremmer selvstændighed ved at tillade børn at udforske maden på egen hånd og i deres eget tempo. Du kan for eksempel tilføje bakken og lade barnet selv udforske maden med hænder og øjne – der vil blive lidt at rengøre bagefter, men det er det hele værd 🙂 

 

Udvikling af motoriske færdigheder

Ved at anvende produkter som Tripp Trapp® og Stokke Nomi®, der er designet til at støtte barnets krop korrekt, kan dit barn frit bruge hænderne til at udforske forskellige teksturer og former for mad. Dette er essentielt for udviklingen af finmotoriske færdigheder. Samtidig træner børn deres kernemuskulatur, når de sidder i Stokkes stole. På den måde bliver de udfordret på flere elementer, både kernemotorik og finmotorik i deres mad-oplevelse. 

 

Sensorisk oplevelse

Fast føde giver mulighed for en rig sensorisk oplevelse. At røre ved mad og interagere med den opmuntrer til en dybere forståelse og værdsættelse af mad, hvilket er fundamentalt for at udvikle sunde spisevaner. Mange er derfor til Baby Led Weaning (BLW), som traditionelt tilsiger, at babyer selv rækker ud og spiser, hvad de lyster. Det er dog også vigtigt, at din baby får reelle måltider. Derfor anbefaler vi, at du går ind og kigger i vores gratis e-bog, hvor vi fortæller mere omkring dette (https://www.mariadior.dk/madstart).

 

Skab rutiner

Stokkes højstole hjælper med at skabe en stabil og behagelig spisesituation, hvor barnet kan deltage i familiens måltider fra en meget tidlig alder. Dette hjælper med at etablere sunde spiserutiner, og gør måltiderne til en hyggelig samling for hele familien. En anbefaling er, at lade være med at placere stol og baby ved bordenden, med placer den i stedet ved siden af en forælder. På den måde bliver baby ikke centrum for måltidet men indpasset i samtalen, hvor der er plads til alle, og hvor man kan have nærkontakt og øjenkontakt på samme tid under et måltid. 

 

 

Tilpasning til individuelle behov

Hver baby er unik, og det er vigtigt at tilpasse måltiderne til dit barns specifikke behov. Stolene fra Stokke® er designet til at kunne justeres i takt med, at dit barn vokser. Dette sikrer, at barnet altid har den støtte, det behøver – uanset alder, samt at stolen kan bruges i mange år. 

 

Afsluttende tanker

At introducere dit barn til fast føde er en spændende rejse, der styrker båndet mellem barn og forældre, og som lægger fundamentet for en livslang sund spiseadfærd. Med Stokkes ergonomiske og holdbare produkter kan du sikre, at dit barn får den bedst mulige start på madens verden.

 

Hop ind hos Stokke® og bliv klogere på hvilken stol, der passer bedst ind hos jer her.

Hop ind og se “Lad det ske” og alle vores videoguides, opskrifter, udstyrslister og instruktioner lige her: https://www.mariadior.dk/madstart 

Tilbage til bloggen

Opstart på fast føde – den komplette guide inden første måltid

Opstart på fast føde – den komplette guide inden første måltid

© Baby Akademiet - 2023.  All rights reserved. | Handelsbetingelser | Cookiepolitik |  Design af Maria Dior

@babyakademiet

Her på siden kan du finde viden om fertilitet, graviditet, fødsel, kejsersnit, amning, flaske, nyfødt, baby, søvn og udstyr.

I vores webshop finder du kun nøje udvalgte produkter. Du kan også lytte
til vores podcast, eller investere i et online forløb indenfor vores fagområder. 
Rigtig god fornøjelse - til vi ses! 

Kom omkring

til toppen

Instagram er vores dille

Lad os hænge ud

@BabyAKADEMIET