Overproduktion af modermælk

For nogle nybagte mødre kan det lyde som et luksusproblem at have rigeligt med mælk. Men i virkeligheden kan overproduktion give både praktiske og sundhedsmæssige udfordringer, både for dig som mor og for din baby. En for stor mælkeproduktion kan resultere i smertefulde mælkeknuder og brystbetændelse, og for din baby kan det give anledning til hektiske amninger og fordøjelsesproblemer. Her får du en grundig gennemgang af, hvad overproduktion og en hurtig nedløbsrefleks indebærer, samt konkrete metoder til, hvordan du kan håndtere udfordringerne.

Hvorfor kan det være udfordrende at have for meget mælk?

En stor mælkeproduktion kan medføre, at babyen hurtigt bliver overvældet af mælkeflowet, hvilket kan skabe uro og frustration under amning. I nogle tilfælde kløjes babyen i mælken, bliver forskrækket og frustreret, og dette kan påvirke både trivsel og ammeoplevelsen negativt. Når produktionen er meget stor, kan det også ske, at baby primært får den tynde mælk, fordi mavesækken fyldes, før den fede mælk når frem. Dette kan give problemer med luft i maven, mavekneb og eventuelt påvirke barnets vægtøgning.

Hurtig nedløbsrefleks versus overproduktion

En hurtig nedløbsrefleks, hvor mælken løber hurtigt fra brystet, er ikke nødvendigvis det samme som overproduktion. Det er muligt at have en passende mælkemængde og stadig opleve et hurtigt mælkeflow. Dog hænger en alt for stor mælkeproduktion ofte sammen med en kraftig nedløbsrefleks, hvilket kan forstærke problemerne.

Sådan hjælper du din baby med et hurtigt mælkeflow

Hvis du oplever et hurtigt mælkeflow, kan det være en hjælp for din baby at håndtere mælken lidt anderledes:

  1. Vinkling af brystvorten: Løft din brystvorte, så den vinkler op mod babyens gane. Dette kan gøre det lettere for din baby at kontrollere flowet.
  2. Fang det første nedløb i en stofble: Lad mælken løbe lidt ud i en stofble, før du lægger baby til brystet, så babyen ikke bliver overvældet af det første kraftige mælkeflow.
  3. Hold flere bøvsepauser: Pauser undervejs kan hjælpe med at mindske mængden af luft, der kommer med, når mælken løber hurtigt.
  4. Ét bryst per amning: Nøjes med at amme fra et bryst pr gang, hvis din baby ikke kan tømme brystet. Tilbyd det andet bryst ved næste amning.
  5. Laidback-stillingen: Prøv at amme i en tilbagelænet stilling. Tyngdekraften hjælper her babyen til bedre at styre mælkeflowet.

Læs mere om brysttømning og ammestillinger her.

Hvornår indstiller mælkeproduktionen sig normalt?

Det er helt normalt, at produktionen er høj i begyndelsen, særligt når mælken først løber til. Ofte vil produktionen begynde at tilpasse sig babys behov efter omkring 2 uger, hvor udbud-efterspørgsels-processen begynder at regulere sig. For nogle mødre kan det dog tage op til 6-8 uger, før produktionen er fint afstemt. I sjældne tilfælde kan produktionen forblive høj, hvilket kan give gentagne brystbetændelser og nogle gange føre til, at amningen må ophøre.

Pas på ikke at regulere for tidligt

Selvom en høj produktion kan virke overvældende, er det vigtigt at give kroppen tid til selvregulering. Forsøg på at regulere mælkeproduktionen ned for tidligt kan risikere at ende med en for lav produktion i stedet. Sørg for at få professionel rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din produktion er for stor.

Blokamning – en metode til at mindske overproduktion

Blokamning kan være en effektiv teknik til at regulere en for stor mælkeproduktion. Metoden går ud på, at du ammer fra samme bryst i flere amninger i træk, hvilket signalerer til kroppen, at der ikke er behov for så meget mælk. Dog bør blokamning altid ske under vejledning af en erfaren ammevejleder, da det kan kræve justering undervejs for at undgå en for drastisk nedregulering.

Sådan gør du ved blokamning:

  1. Pumpearbejde i starten: Hvis produktionen er høj, kan du vælge at pumpe lidt af den tynde mælk ud først, før du lægger baby til brystet. Dette giver din baby mulighed for at få den fede mælk og en mere rolig amning.
  2. Gentag amning på samme bryst: Lad baby amme fra samme bryst flere gange i træk, men vær opmærksom på, at der bør gå mindst 3 timer, inden du skifter bryst. I nogle tilfælde kan det være passende at vente op til 6 timer, afhængigt af babyens behov og hvor spændt brystet føles.
  3. Vurder efter hver amning: Overvej om du skal fortsætte på samme bryst eller skifte – dette afhænger af, hvor meget mælken fylder i brystet og hvordan amningen forløber.
  4. Skift til modsatte bryst: Når du skifter til det modsatte bryst, kan du igen starte med at pumpe den tynde mælk ud, så baby hurtigt kan komme ind til den fede mælk.
  5. Det er vigtigt, at du ikke pumper ud – udover det ovenfor beskrevne – da det blot vil stimulere til endnu mere mælk. HVIS du har brug for at tømme lidt mælk ud, så lad det være minimalt og brug gerne håndudmalkning eller vacuumpumpe. Husk igen at det er meget individuelt, hvordan den optimale plan for blokamning ser ud, og jeg vil derfor aldrig anbefale, at du kaster dig ud i det på egen hånd.

Vær opmærksom på at justere og evaluere undervejs, hvis du oplever tegn på brystbetændelse eller ømhed.

Læs vores Guide til valg af brystpumpe her. 

Opbinding af brysterne: En ældre metode

Tidligere blev brysterne ofte bundet ind for at hæmme mælkeproduktionen, men metoden anvendes sjældent i dag, da der ikke er dokumenteret effekt. Nogle mødre oplever dog, at en stram sports-BH eller et tørklæde kan hjælpe med at reducere produktionen ved at skabe et let tryk på brystvævet mellem amningerne. Dette bør dog kun gøres i samråd med en rådgiver for at undgå for drastiske nedreguleringer.

Overproduktion kræver omsorg og tålmodighed

At have for meget mælk kan være en udfordring, men med de rette teknikker og vejledning kan du skabe bedre balance for dig og din baby. Husk, at det tager tid at finde den rette rytme, og det er helt naturligt at opleve bump på vejen. Med omsorg og støtte kommer du tættere på en amning, hvor både du og din baby kan finde ro og glæde.

Vores SMART Ammehjælp forløb er skabt for at lære dig teknikkerne til en vellykket amning, og foruden overskuelig online-undervisning, få du også adgang til ubegrænset support med vores ammevejleder.

Læs mere om SMART Ammehjælp her.

Share this post

Camilla
Kristiansen

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts