Sådan forbereder dine bryster sig til amning

I Danmark ønsker de allerfleste kvinder at amme deres barn, og mange kommende mødre gør sig derfor grundige tanker om, hvordan deres ammeforløb vil blive. Selvom det er en naturlig proces, afhænger amning af flere faktorer, som både involverer mor og barn. Amning er nemlig et samarbejde, og både barnets og moderens unikke forhold spiller en rolle i, hvor smidigt og vellykket amningen etableres ligesom den hjælp og forberedelse man får til sin amning også er af stor betydning.

Barnets rolle i et godt ammeforløb

Når amningen skal etableres, har det stor betydning, hvilke omstændigheder der omgiver barnet. For eksempel kan barnets fødselsvægt, fødselstidspunkt og eventuelle udfordringer under fødslen påvirke forløbet. Har barnet en god sutteteknik, og er tungebåndet tilstrækkeligt fleksibelt, vil det ofte lette barnets tilgang til brystet og dermed sikre en effektiv mælkeoptagelse.

Moderens rolle: Brysternes forberedelse og særlige forhold

Som kommende mor kan det også vække bekymring, om brysterne vil være klar til at fungere til amning. Det er dog betryggende at vide, at langt de fleste bryster udvikler sig optimalt til at kunne amme, uanset størrelse og form før graviditeten. Moderskabets fysiologiske mirakel er nemlig, at brysterne begynder at forberede sig allerede under graviditeten, hvor de ændrer sig både i størrelse og indhold for at understøtte barnets behov. Brystvævet, som producerer mælk, øges markant i forhold til fedtvævet – en udvikling, som gør størrelsen på brystet før graviditet mindre relevant for mælkeproduktionen.

Råmælk og brystudvikling under graviditeten

Omkring halvvejs i graviditeten starter produktionen af råmælk, som udgør den første vigtige ernæring for barnet. Selvom ikke alle oplever lækage, vil råmælken være klar, når barnet fødes, og denne fase er en vigtig del af brysternes udvikling. Når fødslen nærmer sig, ændrer brystvævet sig yderligere, og det er her, mange gravide oplever en stigning i bryststørrelse.

Mange gravide begynder at håndudmalke råmælk fra graviditetsuge 36 som en del af deres forberedelse til amning. Det kan du læse mere om i vores Guide til håndudmalkning her.

Små vs. store bryster: Har størrelsen betydning?

Uanset om brysterne er små, store eller noget derimellem, er de oftest i stand til at producere rigeligt med mælk til at ernære det nyfødte barn fuldt ud de første seks måneder. Det vigtigste element for en god mælkeproduktion er nemlig en tidlig og hyppig stimulering af brysterne – gerne ved amning eller udpumpning inden for de første timer og dage efter fødslen. Så længe amningen bliver etableret med en god sutteteknik og uden forstyrrelser, vil mælkeproduktionen oftest opnå en stabil og tilstrækkelig rytme.

For kvinder med større bryster kan der dog være en tendens til en større mælkelagerkapacitet, hvilket muligvis giver barnet adgang til lidt mere mælk per amning og dermed lidt længere pauser imellem måltiderne. Denne forskel er dog oftest minimal og ikke altid mærkbar i praksis, da barnets individuelle sutteteknik og behov også spiller en stor rolle.

Læs vores artikel om Bryster med forskellig størrelse her. 

Praktiske overvejelser: Bryststørrelse og ammestillinger

Brysternes størrelse og form kan dog have betydning for, hvilke ammestillinger der fungerer bedst. For kvinder med store, bløde bryster kan ‘Laid Back’-stillingen være udfordrende, mens tvillingestillingen ofte giver bedre støtte. Med bløde bryster kan det være nødvendigt at støtte brystet let under amningen for at sikre, at barnet har et stabilt greb.

I vores SMART Ammeforløb lærer du præcist, hvordan du hjælper din baby til at opnå en god teknik ved brystet, at bruge forskellige ammestillinger, opnå en tryg ammestart og en god mælkeproduktion samt komme eventuelle udfordringer i forkøbet.

Læs mere om SMART Amning her.

Valg af ammepude

Dit valg af ammepude kan også have stor betydning for din komfort og barnets støtte under amningen. De rette hjælpemidler giver dig mulighed for at finde de stillinger, som passer bedst til dig og dit barn, og som gør de mange daglige amninger så behagelige som muligt.

Se Jordemoderens bedste tip til valg af ammepude her. 

Opsummering

Brysternes forvandling til ammebryster er en fascinerende proces, der i langt de fleste tilfælde sikrer, at du vil være godt rustet til at amme dit barn, uanset brysternes form og størrelse før graviditeten. Uanset om dine bryster vokser meget eller lidt under graviditeten, vil de være klar til at støtte dit barn. Med de rette stillinger, kompetent vejledning og tålmodighed kan de fleste kvinder give deres barn den næring og tryghed, som amningen skaber.

Share this post

Camilla
Kristiansen

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

white spot

White spot

I mange ammeforløb opstår der udfordringer i større eller mindre grad – og en af dem kan være det, vi kalder et white spot. Det

Read More
ammestrejke

Ammestrejke

En ammestrejke er en udfordrende situation, der kan opstå, når baby pludselig begynder at afvise brystet. Som regel kommer en ammestrejke ikke ud af det

Read More