Sådan skaber du et sikkert sovemiljø for din baby og tumling

Et lille nyfødt barn har behov for at sove ca. 18 timer i døgnet. En del af de timer vil ofte foregå i armen eller på brystet hos mor eller far. Og en del vil foregå i lift, vugge, tremmeseng eller barnevogn. Der er altså flere forskellige muligheder for at skabe gode sovesteder for dit barn. Udover at du sandsynligvis gerne vil skabe en hyggelig og rar ramme for dit barns søvn, så er der også flere ting, du bør overveje i forhold til at dit barns sovemiljø er sikkert, så dit barn ikke kommer til skade under søvnen. Det kan virke som lidt af en mundfuld, men heldigvis findes der en række officielle anbefalinger til, hvordan søvnen bør foregå hos spædbørn, så der er masser af vejledning at hente.  

At skabe et sikkert sovemiljø handler primært om at sikre, at ens barn ikke kan komme til skade under søvnen eller i værste fald lide vuggedød. Risikoen for, at det sker er heldigvis meget lille, men alligevel er der udarbejdet en række officielle anbefalinger, som har til hensigt at nedsætte antallet af tilfælde. 

Hvis din baby sover hos dig, på din arm eller på brystet af dig, så er det vigtigt, at du selv er vågen (og ikke påvirket af alkohol, der kan sløve sanserne) og frisk, så du ikke selv falder i søvn. Er du selv træt og udmattet, er det bedre at du lægger dit barn til at sove i hans / hendes vugge eller seng, så I begge kan få en lur. 

 

Et sikkert sovemiljø for din baby

Et sikkert sovemiljø for babyer handler især om at undgå risiko for kvælning eller vuggedød under søvnen. En lille nyfødt baby kan jo ikke selv bevæge sig (ret meget) og derfor er det vigtigt at have fokus på, at barnet ikke kommer i en situation, som han / hun ikke kan hjælpe sig selv ud af. Det sikreste sted at sove er i samme værelse som forældrene men i egen seng. Og uden at ligge sammen med fx kæledyr eller større søskende. 

De overordnede anbefalinger er: 

  • Læg altid barnet til at sove på ryggen
  • Undgå overophedning
  • Undgå udsættelse for tobaksrøg (også under graviditeten)

I 1991 begyndte man i Danmark at anbefale, at babyer sov på ryggen – for at forebygge vuggedød. Før da var der ca 120 tilfælde årligt. Efterfølgende er antallet faldet drastisk til 5 eller derunder årligt. Det er altså en anbefaling, der virkelig har haft stor effekt. Og selvom vuggedød er enhver forælders mareridt, så er risikoen for den enkelte heldigvis lille, kun ca 5 ud af ca 60.000 børn. 

Når babyer sover på ryggen, medfører det en større tendens til at fladt eller skævt baghoved, da kranieknoglerne hos babyer stadig er bløde og formbare. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at lægge sit barn med hovedet drejet skiftevis til den ene og den anden side under søvnen.  

 

Sådan undgår du overophedning

For at undgå, at din baby får det for varmt under søvnen, så bør han / hun som udgangspunkt sove i sin egen seng og gerne i en sovepose, som ikke kan komme op over hovedet. Eller under en let babydyne. Klæd gerne din baby i lag på lag tøj, så du kan justere efter behov. 

Hvis I sover med jeres barn i jeres seng, så anbefales det, at han / hun ikke sover mellem jer, men i en af siderne, på ryggen, under sin egen dyne – og selvfølgelig uden at kunne falde ud af sengen. 

Din baby bør ikke sove med hovedpude, fordi den kan hindre dit barn i at bevæge sit hoved frit. Og der bør heller ikke være løse tæpper, bamser eller puder i sengen. Ligesom brug af sengerand i tremmesengen heller ikke anbefales. 

Det er godt med en ret fast madras, som er med til at sikre, at dit barn kan bevæge sig og flytte sit hoved under søvnen. 

Vi anbefaler baby- og børnemadrasser fra den østrigske producent Traümeland, som har specialiseret sig i at skabe kvalitetsmadrasser for behagelig og sikker søvn. Disse madrasser har ventilationskanaler i selve madraskernen, hvilket er med til at modvirke overophedning under søvnen. Derudover har madrasserne integreret fugtbeskyttelse i overtrækket, hvilket betyder, at din baby ikke bliver våd under søvnen, hvis han / hun skulle gylpe, eller at bleen ikke holder helt tæt for en tissetår. 

Du finder et bredt udvalg af Traümelands madrasser hos Ønskebørn her.

Det er også er vigtigt, så vidt muligt, at holde en rumtemperatur på ca. 18-20 grader. Det er godt, at der er en god luftcirkulation, hvor din baby sover, selvom han / hun ikke bør være i direkte træk. 

Et sikkert sovemiljø for din større baby / tumling

Når dit barn bliver større og selv kan vende sig om på maven og tilbage igen, må du gerne lade dit barn ligge, som han / hun selv vender sig under søvnen. Og du behøver altså ikke vende dit barn om på ryggen igen, hvis han selv lægger sig på siden eller på maven. Det er vigtigt, at dit barn har mulighed for at bevæge sig under søvnen, så han selv kan skifte stilling efter behov. 

Når dit barn begynder at bevæge sig mere, er det vigtigt at sikre sig, at han ikke kan falde ud af sengen eller komme til at sidde i klemme. Derfor er der bestemte krav til mål på tremmesenge, der bør overholdes:

  • Afstanden mellem tremmerne skal være mellem 4,5 og 6 centimeter.
  • Siderne skal være mindst 60 centimeter høje, når sengebunden er i laveste position og 30 centimeter, når bunden er i øverste position.
  • Hvis der er lamelbund, bør afstanden mellem lamellerne være max. 6 centimeter.
  • Afstanden mellem bund og sider/gavle må max. være 2,5 centimeter.
  • Andre åbninger og f.eks. skruehuller skal enten være under 0,7 centimeter eller mellem 1,2 og 2,5 centimeter.

Kilde: Børneulykkesfonden

Ligesom at en barnevognssele også er et must have. Både til søvn og vågentid i barnevognen. 

Dit barn må gerne sove med en tynd hovedpude efter det første år. Men det er også meget fint at vente endnu længere, hvis dit barn sover helt fint uden. Hvis dit barn har legetøj i sengen, så vær opmærksom på, at der ikke er små dele, mærker, batterier eller lignende, som dit barn kan få løs og komme til at sluge.

 

Skrevet af jordemoder Camilla Kristiansen

Share this post

Trine
Søgaard Jørgensen

Baby Akademiet består af fagpersoner indenfor områderne fertilitet, graviditet, barsel og baby, der står klar til at støtte dig i hver eneste milepæl på din rejse som forælder. Vi udvikler faglig viden i form af kurser og artikler, med formålet om at vejlede og give dig de bedste råd og værktøjer til at skabe en sund, tryg og positiv start på din families liv.

Søg efter noget bestemt

Udvalgte posts

Kategorier

Popular Posts

ammeudfordringer

Udfordringer med amning

Udfordringer med amning er desværre noget, mange nybagte mødre stifter bekendtskab med. Nogle blot for en kortere periode og andre i så høj og alvorlig

Read More
suttebrikker

Suttebrikker

Suttebrikker er små silikone-skjold, som har form nogenlunde som en ret struttende brystvorte. Suttebrikker anvendes oftest under amning, hvor de sættes uden på brystvorterne, så

Read More