At have en baby, der er urolig eller græder ved brystet, kan være en utrolig stressende og frustrerende oplevelse for mange mødre. Det kan føles som en afvisning – selvom det aldrig handler om det – og vække bekymringer om, hvorvidt barnet får nok at spise.
Amningen, som ellers skulle være en hyggestund fyldt med nærvær og ro, kan hurtigt udvikle sig til en hektisk situation med højspændte nerver hos både mor og baby. Det kan ende med gråd efter hver amning og en usikkerhed om, hvorvidt barnet er mæt, eller om det måske af en eller anden grund nægter at spise videre.
Hvis din baby er grædende og urolig ved brystet i mere end nogle få dage, kan det være en god idé at søge hjælp. Det er vigtigt at få vurderet din babys trivsel, ammeteknikken, din mælkeproduktion og andre faktorer for at kunne finde årsagen til problemet. Hurtig handling kan hjælpe med at forhindre, at situationen eskalerer. Uro ved brystet kan nemlig ofte starte som en mindre udfordring, der gradvist breder sig til flere tidspunkter på dagen – måske begynder det som uro sidst i en amning, udvikler sig til også at være i starten af amningen, og til sidst kan uroen opstå under hele amningen på forskellige tidspunkter.
Natamninger går ofte bedre, fordi babyen spiser mere instinktivt og uden samme bevidsthed om udfordringerne, og mælkeproduktionen er typisk også større om natten, hvilket kan hjælpe, hvis langsomt mælkeflow er et problem.
Mulige årsager til gråd og uro ved brystet
- Stramt tungebånd
- Svag suttekraft eller uhensigtsmæssig sutteteknik
- Spændinger i babys krop
- For lille mælkeproduktion
- Langsomt flow af mælk
- For stor mælkeproduktion
- Hurtig nedløbsrefleks eller hurtigt mælkeflow
- Luft i maven, som gør ondt
- Refluks
- Trøske
Hvad kan du gøre, hvis din baby er urolig eller grædende ved brystet?
Det første skridt er at forsøge at finde årsagen til din babys adfærd, så du kan arbejde på at løse den. Som du kan se, kan årsagerne variere, og derfor vil løsningerne også være forskellige fra situation til situation. I nogle tilfælde kan det være svært at løse det fuldstændigt, men så handler det om at gøre så meget som muligt for at skabe ro omkring amningen.
Det vil altid være relevant at søge rådgivning hos en kompetent fagperson.
Det kan være en hjælp at minde dig selv om, at din babys adfærd intet har med dig som mor at gøre. Det betyder ikke, at din baby ikke kan lide dig, eller at du ikke er en god mor. Problematikken handler om mad, ikke om jeres relation. Måske ville du ikke have de samme følelser, hvis det var en sutteflaske, din baby reagerede på. Prøv at adskille følelserne omkring amningen fra jeres øvrige nærvær, og find små hyggestunder med din baby på andre måder.
Hud mod hud kontakt og sceneskift
Hud mod hud kontakt i rolige og afslappede stunder kan være med til at gøre din baby mere ammeparat igen og vil ligeledes ofte have en positiv effekt på dine hormoner.
Hvis tingene går i hårdknude, kan et sceneskift gøre underværker. Prøv en ny ammestilling eller et andet sted, end hvor I plejer at amme. Bare det at gøre tingene på en lidt anden måde kan give både dig og din baby en frisk start.
En anden mulighed kan være at amme din baby, mens han eller hun sover – eller næsten sover. Læg dit barn til brystet i søvne, og lad ham eller hende spise på instinkterne, hvor bevidstheden om amningsudfordringerne er mindre til stede.
At have en baby, der er urolig ved brystet, kan være hårdt, men der er altid små ting, man kan justere og tilpasse for at skabe en mere positiv ammeoplevelse. Husk, du er ikke alene – mange mødre har oplevet lignende udfordringer.