I mange ammeforløb opstår der udfordringer i større eller mindre grad – og en af dem kan være det, vi kalder et white spot. Det er en lille hvid prik, typisk på størrelse med et knappenålshoved, der kan dukke op på brystvorten. Selvom det kan virke ubetydeligt, kan det faktisk være en udfordring for både dig og din amning.
Et white spot opstår, når et tyndt lag hud vokser hen over en af mælkeudførselsgangene. Helt præcist hvorfor det sker, ved vi ikke endnu. Men en mulig årsag kan være en skæv eller forkert sutteteknik, hvor barnets måde at sutte på skaber et konstant tryk. Det kan faktisk sammenlignes med, hvordan vi får vabler, når nye sko gnaver på hælen. White spots opstår sjældent tidligt i ammeforløbet, men de kan omvendt godt dukke op efter flere måneder, selvom amningen ellers har forløbet uden problemer.
Hvad gør et white spot ved amningen?
Når et white spot opstår, kan det gøre ondt under amning, og i nogle tilfælde føre til mælkeknuder eller brystbetændelse, da mælken ikke kan løbe frit ud gennem den tilstoppede udførselsgang. Derfor er det vigtigt at få løst problemet og genskabe det frie afløb.
Behandling af et White Spot
For at fjerne et white spot og genskabe afløbet, kan du løsne hudlaget på forskellige måder, rådfør dig altid med en kompetent fagperson, inden du anvender nedenstående teknikker:
- Med en tynd, steril nål kan du forsigtigt prikke i overfladen af huden. Det er vigtigt at prikke “på langs” og undgå at gå “ind i brystet”.
- Med en negl – sørg for, at hænderne er grundigt vaskede – kan du forsigtigt skabe et lille hul.
- Frottering med en blød vaskeklud eller håndklæde kan også løsne huden, især efter et varmt bad, hvor huden er ekstra blød og smidig.
Når du har fået skabt afløb, anbefales det at amme eller pumpe lige bagefter, så mælken kan strømme igennem. Gentag gerne frotteringen før hver amning i det første døgn, så huden ikke vokser sammen igen mellem amningerne.
Hvad hvis det bare er en hvid plet?
Nogle gange er et white spot blot en hvid eller gullig plet uden en egentlig blokering af mælken. I disse tilfælde oplever du måske ikke smerter, og amningen fortsætter uden problemer. Her kan du forsigtigt frottére brystvorten efter et varmt bad og se, om det ændrer noget. Hvis der hverken er smerter eller afløbsproblemer, behøver du ikke gøre mere.
Husk at du kan deltage gratis i vores minikursus om Ammeudfordringer her.